סוגי דלקות עיניים נפוצים - תסמינים וטיפול
סוגי דלקות עיניים
עיניים אדומות ודומעות, עיניים נפוחות ומגרדות, הפרשות מהעיניים וריסים דבוקים. כל אלו מצביעים בדרך כלל על דלקת עיניים. למעשה דלקת עיניים היא לא מחלה אחת. מדובר בכמה וכמה מצבים בריאותיים אשר צורת הביטוי שלהם היא בדמות דלקת עיניים.
ננסה להכיר את הסוגים השונים של דלקות עיניים, נלמד מה מהם מדבק ומתי עלול להיגרם פגיעה בראייה.
זיהום בעיניים
אז קמתם בבוקר עם עיניים דולפות, ריסים דבוקים ותחושה לגמרי לא נעימה. מה זה צריך להיות?
למעשה מדובר בזיהום באזור העין.
התחום של זיהומי עיניים מתחלק לשלושה קבוצות עיקריות. זאת בהתאם לאזורי העין שנפגעו.
- זיהום המשפיע על הקרנית ועל הלחמית - זהו זיהום שבא לידי ביטוי באודם בעיניים ובכאבים.
- זיהומים תוך עיניים – זיהומים קשים שעלולים להיגרר לתוצאות הרסניות. אלו מתרחשים על פי רוב לאחר ניתוח תוך עיני או טראומה חודרת.
- זיהום ברקמה הרכה של העין – מדובר בזיהומים שבאופן עקיף מערבים גם את העין והם עלולים להתפשט גם אל המוח.
חמשת דלקות העיניים הנפוצות ביותר
1. דלקת הלחמית – זוהי אחת הדלקות השכיחות ביותר. בדלקת מהסוג הזה לחמית העין נעשית אדמדמה. הגורמים להתפתחות דלקת הלחמית הם זיהומים חיידקיים או ויראליים אך גם אלרגיות, שימוש בעדשות מגע או חשיפה לכימיקלים שונים, כמו גם זיהום אוויר או גוף זר שחודר לעין עשויים אף הם לגרום לדלקת הלחמית.
הביטוי של דלקת הלחמית הוא תחושת צריבה, גרד, רגישות, דמע מוגבר, הפרשות, נפיחות ורגישות לאור.
2. דלקת הקרנית – החלק הקמור בקדמת העין היא הקרנית. דלקת זו היא תוצאה של זיהום בעקבות מחוללי מחלות כמו וירוסים, חיידקים, טפילים או פטריות דלקת כזו עלולה להיגרם בעקבות חדירת גוף זר לעין או שימוש בעדשות מגע.
הביטוי של דלקת הקרנית הוא דומה לדלקת הלחמית. אדמומיות, דמע מוגבר, הפרשות רגישות לאור ולעיתים אף כאב וקושי בפתיחת העפעפיים.
3. שעורה – זוהי דלקת של העפעף. היא נוצרת בגלל סתימה וחסימה בבלוטות השומן שמובילה להצטברות חיידקים. כתוצאה מכך נוצרת דלקת פעילה. היא גורמת לכאב אזורי ולאודם מקומי כמו גם נפיחות באזור החסום.
4. אובאיטיס – זוהי לא מחלה אחת אלא קבוצה של מחלות דלקתיות המערבות את קשתית העין ועוד רקמות של העין. דלקת כזו עשויה להוביל לירידה בראייה והופעה של צורות ונקודות מול העיניים.
5. דלקת העפעף – דלקת זו מופיעה בדך כלל על שני העפעפיים. היא מתפתחת בעקבות סתימה בבלוטות השומן בבסיס הריסים.
בכל מקרה של חשש לדלקת, תמיד כדאי להיוועץ ברופא.
