כיצד מסכים משפיעים על הראייה?

כיצד מסכים משפיעים על הראייה?

כבר מילדות מזהירים אותנו לא לשבת קרוב מדי לטלוויזיה כי היא "מקלקלת" את העיניים. אמרות כאלה ואחרות אינן דבר חדש והנכונות שלהן מתחזקת עם השימוש ההולך וגובר במסכים, אם של מסכי המחשב והטבלטים ואם של מסכי הטלפון.
אמנם אין די הוכחות מחקריות לכך שמסכים פוגעים באיכות הראייה, אך לשהייה מול מסכים יש השפעה על הבריאות הגופנית, לרבות על העיניים. הוכחה לכך היא שבשלושים השנים האחרונות הוכפל מספר האנשים הלוקים במיופיה – קוצר ראייה. עובדה זו הולכת בד בבד עם העלייה בשימוש במסכים.

ממחקרים עולה כי החיים בסביבה עירונית ובחברה משכילה, אשר בהן יש שימוש קבוע ורציף במסכים, מגבירים את הסיכון ללקות בקוצר ראייה ולצורך במשקפיים. בישראל האדם הממוצע יכול לשהות כעשר שעות מול מסך, הדבר נכון לא רק למבוגרים אלא גם לילדים החל מגיל שמונה.

תסמונת ראיית המחשב

CVS – תסמונת ראיית המחשב, היא הסיבוך הראייתי השכיח ביותר הנגרם בעקבות שהייה ממושכת מול מסכים. לפי מחקרים, בין 50% ל-90% מהמבוגרים אשר נעזרים במסכים לצורך העבודה סובלים מלפחות אחד מהתסמינים הבאים: גירוי בעיניים, יובש בעיניים, עיניים אדומות, טשטוש ראייה, ראייה כפולה וכאבי ראש. תסמינים אלה חולפים כאשר ישנה הפסקה רגעית מהצפייה במסך וכאשר ממקדים את הראייה בעצם אחר.

בעת צפייה במסך, העין מקרבת את עצמה למסך באופן שוטף, פעולה זו מפעילה עומס רב על שרירי העיניים. עם השנים, בעיקר לאחר גיל 40, הגמישות של העדשה יורדת וכך גם יכולת ההתמקדות של העין במסך. לכן, בגילים אלה הסיכון ללקות בתסמונת הולך וגובר.

בהייה ממושכת במסכים עלולה לגרום לפזילה

ההשפעה של המסכים על איכות הראייה אינה מנת חלקם של מבוגרים בלבד וגם צעירים יכולים ללקות בבעיות ראייה וביובש בעיניים. מחקרים גורסים כי שימוש ממושך במסכים תורם להתפתחות של קוצר ראייה בגילים צעירים.

לא רק מבוגרים שוהים זמן רב מול מסכים והשימוש בהם הוא עניין שבשגרה גם בקרב ילדים ובני נוער. לפי הערכות, ילדים עד גיל 7 שוהים מול מסך כשנה מחייהם. מחקר שנעשה על בני נוער מצא כי שימוש ממושך בטלפון חכם מעלה את הסיכויים לפזילה נרכשת. על כן, הגבלת זמן השימוש במסכים יכולה למנוע את התופעה. האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים ממליצה שפעוטות עד גיל שנה וחצי כלל לא יחשפו למסכים. לילדים בני שנתיים עד חמש יש להגביל את זמן השימוש לשעה אחת בלבד ביום ובאופן כללי יש להגביל את זמן המסך של ילדים מגיל שש ומעלה.

נוסף להגבלת זמן המסך, אפשר למנוע את כלל התופעות הקשורות לשימוש במסכים באימוץ כמה עקרונות שימושיים – יש למקם את המסך מתחת לגובה העיניים ובמרחק של כ-50 עד 70 ס"מ מהגוף. אין להציב את המסך סמוך לחלון או לגוף תאורה, אלה עלולים לסנוור ולהקשות על העיניים. כאשר עובדים עם חומר מודפס יש להעמיד אותו ליד המסך וכך אפשר להקל על העין כשהיא מתכווננת מחדש במעבר בין הדף למסך. מומלץ להתאים את הגדרות התצוגה של המסך כך שתתאפשר צפייה לזמן ממושך וכדאי להתקין מגן מסך כדי למונע השתקפות.

יש לתת מנוחה לעיניים, לשם כך כדאי לפעול לפי כלל ה-20-20-20 – כל 20 דקות להתמקד במשך 20 שניות באובייקט במרחק 20 רגל מהמסך (כשבעה מטרים). נוסף על כך, יש ללכת לבדיקה תקופתית אצל רופא העיניים, במיוחד כאשר ישנם תסמינים הקשורים לשימוש תכוף וממושך במסך וכן כאשר ישנה דלקת עפעפיים אשר מחמירה את המצב. במקרים שבהם היובש הופך לבלתי נסבל וטיפות עיניים אינן עושות את העבודה, אפשר לנסות את הטיפול המתקדם בטכנולוגיית IPL. במכשור זה, בעזרת הבזקי אור ממוקדים שמשגרים לסביבת העיניים, מגרים את בלוטת הדמעות ומעודדים ייצור תקין של דמעות. הדמעות מלחלחות את העין ומונעות את היובש שנגרם בשל הצפייה הממושכת במסכים.

ד"ר אנדרו פינק – רופא עיניים ומנתח, מנהל מרכז לעין יבשה
https://blog.beok.co.il/article/15440/
Share by: